Dieta redukcyjna

Jedyną skuteczną dietą redukcyjną jest taka, która bazuje na ujemnym bilansie energetycznym [1]. Na całkowity wydatek energetyczny składa się kilka odrębnych czynników. 70% z naszego wydatku energetycznego stanowi spoczynkowa przemiana materii (REE – resting energy expenditure), odnosząca się do podstawowej przemiany materii (BMR – basal metabolic rate). Pozostałe 30% stanowi ponadspoczynkowa przemiana materii (NREE non-resting energy expenditure), na którą składa się: spontaniczna aktywność (NEAT: non-exercise activity thermogenesis), termiczny efekt pożywienia (TEF – thermic effect of food) oraz treningowa aktywność fizyczna (EAT – exercise activity thermogenesis) [2]. Aby zredukować tkankę tłuszczową należy ujemnego deficytu energetycznego, który jest czynnikiem niezbędnym do osiągnięcia tego celu [3,4,5]. Dietę redukcyjną układamy indywidualnie w oparciu o uwzględnieniem wszystkich powyższych czynników .

Cena diety redukcyjnej ustalana jest indywidualnie, zazwyczaj to około 69zł/zestaw 5 posiłków. Aby złożyć zamówienie lub uzyskać dokładną wycenę, zapraszamy do wypełnienia wywiadu żywieniowego w zakładce zamów.

Jeżeli chcesz przeczytać więcej na temat diety redukcyjnej w cateringu dietetycznym, zapraszamy do artykułu: dieta redukcyjna.

catering dietetyczny, dieta redukcyjna

Literatura:
1.  Hall K. (2017) A review of the carbohydrate–insulin model of obesity. Eur J Clin Nutr. January 2017:1-4.
2. Trexler E., Smith-Ryan A. (2014) Metabolic adaptation to weight loss: implications for the athlete, Journal of the International Society of Sports Nutrition,11:7
3. Howell S., Kones R. (2017) Calories in, calories out and macronutrient intake: The Hope, Hype, and Science of Calories. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 1;313
4. Hall K. (2018)  Did the Food Environment Cause the Obesity Epidemic? Obesity. 2018;26(1):2017-2019.
5. Meerman R, Brown A.. When somebody loses weight, where does the fat go? BMJ. 2014;349, :6-8.

Pozostałe diety