Niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa. Jednym z głównych założeń jest niełączenie produktów węglowodanowych z tłuszczowymi. Bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Składa się z trzech faz:
Pierwsza faza
Ok 14 dni, bez kofeiny, produktów zbożowych, cukru i tłuszczu, można jeść chude mięso, drób, rybę, jajka i ich substytuty oraz oliwę z oliwek. Dodatkowo dopuszczalne są warzywa, orzechy oraz nisko tłuszczowe mleko (w niewielkich ilościach). Celem jest wyrównanie poziomu cukru we krwi.
Druga faza
Dwa tygodnie lub do osiągnięcia zamierzonej masy ciała. Wprowadzamy produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym (np. pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy czy brązowy ryż) oraz owoce.
Trzecia faza
Trwa całe życie – przystosowania organizmu do zdrowego stylu życia.
Zalety: szybka utrata masy, bez liczenie kalorii, produkty łatwo dostępne.
Wady: nagłe ograniczenie spożycia węglowodanów, osłabienie, złe samopoczucie, niedobory witamin i minerałów, obciążenie nerek.
Niewskazane dla osób z cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz obniżonym poziomem cukru we krwi.