Osoby nastawione na bardzo szybki efekt na pewno zainteresują się dietą norweską. Dieta ta trwa tylko 14 dni i pozwala zrzucić nawet do 10 kg. Jest niskokaloryczna oraz niskowęglowodanowa. Należy zaznaczyć, że ten sposób żywienia nie powinien być stosowany więcej niż raz do roku i jest bardzo restrykcyjny, przez co wymaga od pacjenta dużej samodyscypliny.
W diecie norweskiej dozwolone są trzy posiłki, o 8:00, 12:00 oraz 16:00, które muszą składać się z określonych produktów. Ten sposób żywienia zabrania bowiem łączenia węglowodanów z tłuszczami. Pacjent spożywa głównie gotowane jajka oraz grejfruty oraz powinien wypijać dziennie minimum 2 litry wody. Dozwolone są także:
-
warzywa (pomidory, sałata, marchew, szpinak, surówki)
-
zupy warzywne
-
wołowina, jagnięcina, pierś z kurczaka (pieczone bez tłuszczu)
-
chude gatunki ryb
-
pieczywo pełnoziarniste
Przykładowy jadłospis diety norweskiej:
Dzień I:
Śniadanie: 3 jajka na twardo, czarna kawa
II śniadanie: 2 jajka na twardo, grejfrut, herbata ziołowa
Obiad: pieczona pierś kurczaka (bez tłuszczu), surówka z pomidora i selera naciowego, grejfrut, herbata ziołowa
Dzień II:
Śniadanie: 2 jajka na twardo, 1 grejfrut, czarna kawa
II śniadanie: 2 jajka na twardo, surówka z jabłka, selera i ogórka, herbata ziołowa
Obiad: gotowana wołowina, sałatka ze szpinaku i pomidora
W badaniach naukowych nie została potwierdzona zasadność niełączenia węglowodanów z tłuszczami. Dieta norweska zaliczana jest do grona diet bardzo niskokalorycznych, które owszem, mogą przyczynić się do szybkiej utraty masy ciała, ale zaprzestanie ich stosowania i powrót do dawnych nawyków żywieniowych spowoduje efekt jo-jo. Dieta norweska może również spowodować zwiększoną drażliwość, omdlenia oraz ogólne osłabienie organizmu. Tej diety nie powinny stosować osoby starsze, osłabione, kobiety w ciąży i karmiące, nastolatkowie oraz osoby z chorobami przewlekłymi.