Dieta z ograniczeniem puryn stosowana jest u pacjentów zmagających się z dną moczanową. Puryny to związki chemiczne, wchodzące w skład jąder komórkowych. Końcowym produktem katabolizmu puryn w ludzkim organizmie jest kwas moczowy, który może wytrącać się w postaci kryształów moczanu sodu w tkankach miękkich i stawach, dając objawy napad u dny moczanowej. Należą do nich m.in. silny ból i obrzęk stawu, złuszczenie naskórka czy nagromadzenie się wody w stawie.
Na diecie niskopurynowej nie powinno przekraczać się 300 mg kwasu moczowego na dobę, a w przypadku ataków dny, 120 mg na dobę.
Na nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego w organizmie wpływa wiele czynników: uwarunkowania genetyczne, nadwaga i otyłość, spożycie alkoholu, hiperlipidemia, a także przejadanie się produktami o dużej zawartości puryn. Na diecie niskopurynowej należy wykluczyć produkty bogate w puryny, regularnie przyjmować posiłki, a ostatni posiłek przyjmować na około 3-4 godziny przed snem (w nocy zwiększa się ilość kwasu moczowego w organizmie).
PRODUKTY DOZWOLONE |
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE |
w ograniczonych ilościach wołowina, wieprzowina, drób sandacz, mintaj, pstrąg, dorsz mleko, fermentowane napoje mleczne, chude sery białe masło, śmietana owoce warzywa kapustne z wyjątkiem brokułów pomidory, chrzan produkty zbożowe, ryż miód, dżemy soki owocowe, herbaty ziołowe wody mineralne |
wywary mięsne i rybne, galarety mięsne i rybne, konserwy, sardynki, szproty, śledzie, podroby, wędliny, golonka tłuste sery białe, sery podpuszczkowe, sery topione oraz pleśniowe łój słonina, boczek rabarbar nasiona roślin strączkowych, soczewica, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak czekolada herbata czarna, kawa, kakao, ostre przyprawy, alkohol |
Produkty spożywcze można sklasyfikować na podstawie ilości powstającego kwasu moczowego z danej porcji produktu. Produkty możemy podzielić na te, z których powstaje:
-
mniej niż 50 mg kwasu moczowego
-
od 50 do 100 mg kwasu moczowego
-
powyżej 100 mg kwasu moczowego
- Pachocka L.: Dna moczanowa. Jarosz M: „Praktyczny podręcznik dietetyki” Warszawa 2010, Instytut Żywności i Żywienia, 363-369