Dieta DASH opiera się o produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, niskotłuszczowe produkty mleczne, chude mięso, drób, ryby, orzechy i nasiona roślin strączkowych. Jej głównym założeniem jest redukcja tłuszczu ogółem, zamiana nasyconych kwasów tłuszczowych na rzecz nienasyconych oraz ograniczenie spożycia cholesterolu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnik pokarmowego, potasu, magnezu oraz wapnia, z drugiej strony dzienną podaż sodu należy ograniczyć do 2300 mg i dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu poprzez spożywanie minimum 1,5 litra wody dziennie, przy jednoczesnym ograniczeniu alkoholu. W celu maksymalizacji prozdrowotnego działania diety DASH, warto wyeliminować żywność przetworzoną, dania typu fast food oraz słodycze i słodzone napoje [1]. Dieta DASH zalecana jest w prewencji chorób metabolicznych przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne. Głównym parametrem zdrowotnym, w którym ukazuje swoją siłę jest nadciśnienie tętnicze. W ostatnich latach odnotowano zwiększoną tendencję występowania tego schorzenia wśród populacji całego świata. Wykazano, że wysokie ciśnienie zwiększa ryzyko niewydolności i zawału serca, udaru mózgu, czy chorób nerek [2]. Problem podwyższonego ciśnienia jest globalny, dlatego należy zadbać o jego prawidłowe wartości. W jednym z badań naukowych, wśród ochotników stosujących dietę DASH zauważono zmniejszone ciśnienie krwi, stężenie trójglicerydów oraz stężenie frakcji cholesterolu LDL [3]. Korzystne efekty diety DASH obserwowano już w ciągu 2 tygodni od jej wprowadzenia, a w połączeniu z redukcją spożycia sodu wyniki były zbliżone do efektów leczenia farmakologicznego! Ale to nie wszystko… Zauważa się związek pomiędzy stosowaniem diety DASH, a zmniejszeniem masy ciała, mniejszą częstością występowania udaru mózgu, niewydolności serca oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie jadłospisu opartego o produkty roślinne było również związane z mniejszym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego. Co ciekawe, stosowanie diety DASH ma pozytywny wpływ na środowisko. Ze względu na fakt, iż w tym systemie żywieniowym podstawę stanowią produkty pochodzenia roślinnego, może on stanowić skuteczny sposób na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych związanych z konsumpcją żywności. Do globalnego ocieplenia swoje pięć groszy dodają zwierzęta – podczas ich hodowli dochodzi d znaczącej emisji gazów cieplarnianych. Badania nad wpływem diety na produkcję gazów cieplarnianych sugerują, że zmniejszenie spożycia mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego może być jedną ze strategii wspierających środowisko, a dodatkowo zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe [4]. Jak widać zalet jest znacznie więcej niż się można spodziewać. Jeśli do tego dodamy walory smakowe diety – kto się nie skusi?

Nie chorujesz, więc dieta DASH to dla Ciebie zbyt duża restrykcja? Nic bardziej mylnego! Dieta DASH to w pełni zbilansowany system żywienia gwarantujący nam zdrowie na długie lata. W imię słów Hipokratesa „niech żywność będzie twoim lekarstwem a lekarstwo twoją żywnością”! Dodatkowo, nasz catering oferuje posiłki urozmaicone i różnorodne, dzięki czemu nie będziesz odczuwać monotonii, a dania zaskoczą Cię intensywnością kolorów i smaków. Dorzucając do tego umiarkowany wysiłek fizyczny w formie ulubionej aktywności, dobre zdrowie i samopoczucie gwarantowane!

[1]Źródła:

  1. Miller PE., Cross AJ., Subar AF. i wsp.: Comparison of 4 established DASH diet indexes:. examining associations of index scores and colorectal cancer. Am J Clin Nutr 2013, 98(3): 794–803
  2. Wing-Man Kwan M.,Chi-Sang Wong M., Hao-Xiang Wang H. i wsp.: Compliance with the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet: A Systematic Review. PLoS One 2013, 8(10): e78412
  3. Chiu S., Bergeron N., Williams PT. i wsp.: Comparison of the DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diet and a higher-fat DASH diet on blood pressure and lipids and lipoproteins: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2016, 103(2): 341–347
  4. Monsivais P., Scarborough P., Lloyd T. i wsp.: Greater accordance with the Dietary Approaches to Stop Hypertension dietary pattern is associated with lower diet-related greenhouse gas production but higher dietary costs in the United Kingdom. Am J Clin Nutr 2015, 102(1): 138–145

Przy tworzeniu tekstu pomagał dietetyk Arkadiusz Matras.

Pozostałe diety