Podstawą diety są przyprawy, które pozwalają przyspieszyć metabolizm. Możemy je podzielić na trzy grupy kolorystyczne żółty (imbir, cynamon, kardamon), czerwony (chili, papryka ostrą, papryka słodką, papryka peperoni, curry i pieprz czarny) i zielony (bazylia, oregano, szałwia, tymianek, mięta).Osoba stosująca dietę musi dobrać odpowiednie ilości i kolory przypraw i połączyć je ze składnikami jadłospisu.

Kolor czerwony spożywany do kolacji – spala kalorie, żółty w ciągu dnia – hamuje apetyt, zielony do śniadania – reguluje pracę żołądka. Gdy zostanie to zrobione poprawnie uzyskujemy trójwymiarowy system spalania kalorii. Dieta nie wymaga wyrzeczeń, jest zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze. Nie powinny jej stosować osoby, które mają wrzody żołądka lub jakąkolwiek inną dolegliwość związaną z układem pokarmowym.

Pozostałe diety