Dieta 3D chilli daje pacjentowi dużą dowolność – może on samodzielnie dobierać swój jadłospis, pamiętając jedynie o trzech składnikach, które zawsze muszą się w nim znaleźć. Są to trzy rodzaje przypraw, które oddziałują na układ trawienny: przyprawy czerwone, żółte oraz zielone. Odpowiednia kombinacja tych przypraw zapewnia dobre funkcjonowanie układu pokarmowego i szybszą przemianę materii, co może wiązać się z utratą nadmiernej masy ciała. Taka dieta jest różnorodna, smaczna, a co najważniejsze, nie jest monotonna.

Przyprawy czerwone (czerwona papryka słodka i ostra, chilli, kurkuma/ curry, czarny pieprz) są podstawą diety 3D chilli, są bowiem odpowiedzialne za pobudzenie metabolizmu. To dzięki nim przemiany w naszym organizmie zachodzą szybciej, a spalanie tkanki tłuszczowej jest efektywniejsze. Zazwyczaj przyprawy te powinny być spożywane wieczorem, do kolacji, dzięki czemu będą działały również podczas nocnego spoczynku. Chilli, dzięki zawartej w niej kapsaicynie, rozgrzewa, pobudza pracę wątroby i stymuluje metabolizm. Przyprawy czerwone będą idealnym dodatkiem do sosów pomidorowych, gulaszów, ryżu czy pieczonych mięs.

Przyprawy żółte (cynamon, kardamon, imbir) należy spożywać w ciągu dnia, gdyż mają właściwości wspomagające procesy trawienne. Kardamon, dzięki swojemu ostremu, korzennemu smakowi pobudza wydzielanie soków żołądkowych, a cynamon usprawnia trawienie. Imbir, znany ze swoich rozgrzewających właściwości, działa żółciopędnie, a także wspomoże w redukcji wzdęć. Przyprawy żółte można dodawać do owsianek, owoców, ryżu na słodko czy napojów.

Przyprawy zielone (bazylia, oregano, majeranek, tymianek) można spożywać już do śniadania – mają one bowiem właściwości regulujące pracę żołądka. Wspomagają trawienie i łagodzą niestrawności. Bazylia pomoże uporać się z kolkami i wzdęciami, natomiast oregano działa rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit. Przyprawy zielone będą doskonałe jako dodatek do past kanapkowych, sosów warzywnych, sałatek i zup.

Pozostałe diety