Oparta na zasadzie rozdziału produktów białkowych (mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe) od węglowodanowych (zboża, ziemniaki, warzywa takie jak dynia, kukurydza), które mogą być łączone tylko z neutralnymi (warzywa, orzechy (oprócz ziemnych), oleje, masło, śmietana i żółtka) w celu usprawnienia trawienia. Według twórcy jest ono zakłócane poprzez łączenie produktów, które do trawienia potrzebują innego środowiska (kwaśnego dla białek i kwaśnych owoców, a zasadowego dla węglowodanów).

Nie przestrzeganie rozdzielności może skutkować zakwaszeniem organizmu lub zatrzymaniem wody w organizmie. Nie istnieją uzasadnione naukowo dowody na potwierdzenie założeń dr Haya. Organizm człowieka jest w stanie poradzić sobie z trawieniem każdego rodzaju składników, a enzymy trawienne są wydzielane niezależnie od siebie.

Ponadto rozłączne jedzenie jest praktycznie niemożliwe (poza kilkoma wyjątkami np. cukier, olej), ponieważ produkty w swoim składzie zawierają jednocześnie białka, tłuszcze i węglowodany.

Pozostałe diety