Dietetyka przy lampce wina to cykl szkoleń (stacjonarnych i online w formie webinarów) dedykowanych głównie dla dla dietetyków, trenerów, psychodietetyków i studentów tych kierunków.

Aktualne zapisy:

 

 

Przygotowuję nowy harmonogram szkoleń, tymczasem przypominam, że istnieje możliwość wykupienia dostępu do webinarów, które już się odbyły.

Wydarzenia z możliwością wykupienia dostępu do nagrania online, prowadzący Magdalena Superson:


Razem z diagnostą laboratoryjnym Nadią Szczepaniak prowadziłyśmy szkolenia :


Z Małgorzatą Talagą- Dumą prowadziłyśmy webinar:

Koszt każdego szkolenia wynosi 75zł + ewentualnie 20zł certyfikat.
W przypadku zainteresowania proszę o kontakt: panisuperson@gmail.com lub w wiadomości prv na stronie fb.

Szkolenia dla dietetyków, dietetyka przy lampce wina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powrót na górę strony

TERMIN: 24.10.2019 godz. 19:00
Serdecznie zapraszamy na webinar:

„Praktyczna diagnostyka laboratoryjna w gabinecie
dietetyka”

CEL:
Celem szkolenia jest przybliżenie podstawowych parametrów badań laboratoryjnych
przydatnych w codziennej pracy dietetyka.

DLA KOGO:
Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i studentów kierunków związanych z
żywieniem człowieka.

OGÓLNY PLAN SZKOLENIA:
1) Morfologia krwi obwodowej – najważniejsze parametry dla dietetyka.
2) Układ hormonalny.
3) Skład ciała a wyniki badań laboratoryjnych.
4) Wpływ suplementacji na wyniki badań.
5) Odpowiedzi na pytania uczestników.
Ponadto poruszymy aspekty dotyczące zlecania badań, współpracy z laboratoriami i sposób
omawiania wyników badań z pacjentami.

KOSZT I ZAPISY:
Koszt uczestnictwa wynosi 75zł (+ 20zł dla osób zainteresowanych certyfikatem)
Aby zapisać się na szkolenie należy wysłać e-mail na: panisuperson@gmail.com zawierający:
– nazwę szkolenia,
– imię i nazwisko,
– opcjonalnie adres do wysyłki certyfikatu
W odpowiedzi na zgłoszenia zostanie wysłany @ z danymi do płatności, a po zaksięgowaniu
wpłaty link z dostępem.
Na ten sam adres @ proszę kierować ewentualne pytania.

Serdecznie zapraszamy
Magdalena Superson i Nadia Szczepaniak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powrót na górę strony

TERMIN:07.11.2019 godz. 19:00
Serdecznie zapraszamy na webinar:

„Rodzic z dzieckiem w gabinecie dietetyka”

CEL:
Celem szkolenia jest przybliżenie metod umożliwiających monitorowania zmian w składzie
ciała dzieci jak również omówienie największych wyzwań z jakimi spotykamy się w pracy z
rodzicem dziecka z nadwagą lub otyłością. Odpowiemy na pytania, jak wspierać dzieci w radzeniu
sobie z pokusami, na czym polega efektywna rozmowa z małym pacjentem, w jaki sposób styl
wychowawczy wpływa na kształtowanie zachowań żywieniowych u dzieci i młodzieży.

DLA KOGO:
Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków, psychodietetyków i studentów tych kierunków.

PRZYBLIŻONY PLAN SZKOLENIA:
– Rodzaje przydatnych metod analizy składu ciała u dzieci.
– Wybór analizatora dla w gabinecie dietetyka dziecięcego.
– Standaryzacja pomiarów BIA (przygotowanie analizatora, przygotowanie pacjenta do badania,
przebieg badania, przeciwwskazania).
– Czym jest obraz ciała dla dziecka?
– Czynniki stojące na przeszkodzie w zdrowym odżywianiu dzieci.
– Dialog z rodzicem.
– Rola jedzenia w rodzinie; emocje i motywacja rodziców ważnym elementem w procesie zmiany
– Owoc zakazany kusi najbardziej, czyli o najczęstszych błędach rodziców
– Jak wspomóc dzieci w radzeniu sobie z pokusami ?
– Zaangażowany, konsekwentny czy opiekuńczy rodzic czyli jak styl wychowania wpływa na
zachowania żywieniowe dzieci
– Jak rozmawiać z rodziną dziecka otyłego?
– Odpowiedzi na pytania słuchaczy.

KOSZT I ZAPISY:
Koszt uczestnictwa wynosi 75zł (+ 20zł dla osób zainteresowanych certyfikatem)
Aby zapisać się na szkolenie należy wysłać e-mail na: panisuperson@gmail.com zawierający:
– nazwę szkolenia,
– imię i nazwisko,
– opcjonalnie adres do wysyłki certyfikatu
W odpowiedzi na zgłoszenia zostanie wysłany @ z danymi do płatności, a po zaksięgowaniu
wpłaty link z dostępem.
Na ten sam adres @ proszę kierować ewentualne pytania.

Zapraszamy Magdalena Superson i Malgorzata Talaga-Duma (jedzzglowa.pl)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powrót na górę strony

Serdecznie zapraszamy na webinar

„Praktyczna diagnostyka w chorobach żołądkowo-jelitowych”

CEL:
1) Przybliżenie podstawowych badań diagnostycznych w przypadku chorób żołądkowo jelitowych.
2) Omówienie metod postępowania dietetycznego, zwłaszcza, kiedy dolegliwością pokarmowym towarzyszy inna jednostka chorobowa wymagająca stosowania odmiennych zaleceń żywieniowych.

DLA KOGO:
Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i studentów kierunków związanych z żywieniem człowieka.

OGÓLNY PLAN SZKOLENIA:
Plan części diagnostycznej:
1. Diagnostyka laboratoryjna zakażenia H.pylori
-metody inwazyjne oraz nieinwazyjne
-omówienie czułości i specyficzności metod
2. Diagnostyka laboratoryjna nieswoistych zapaleń przewodu pokarmowego – WZJG i choroba L-C
-biomarkery związane z typem NZJ
-biomarkery związane z aktywnością NZJ
-biomarkery związane z metabolizmem leków oraz zwiazane z transformacją nowotworową
3. Diagnostyka laboratoryjna SIBO
-czynniki ryzyka SIBO
-ograniczenia diagnostyki
-nowe metody diagnostyczne SIBO
Plan części dietetycznej:
1) Pacjent z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi – od czego zacząć?
2) Hierarchizacja wdrażania wytycznych żywieniowych przy współistniejących kilku jednostkach chorobowych (m.in. problemy z gospodarką węglowodanową i dolegliwości żołądkowo-jelitowe).

KOSZT I ZAPISY:
Koszt uczestnictwa wynosi 75zł (+ 20zł dla osób zainteresowanych certyfikatem)
Aby zapisać się na szkolenie należy wysłać e-mail na: panisuperson@gmail.com zawierający:
– nazwę szkolenia,
– imię i nazwisko,
– opcjonalnie adres do wysyłki certyfikatu
W odpowiedzi na zgłoszenia zostanie wysłany @ z danymi do płatności, a po zaksięgowaniu
wpłaty link z dostępem.
Na ten sam adres @ proszę kierować ewentualne pytania.

Serdecznie zapraszamy
Magdalena Superson i Nadia Szczepaniak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powrót na górę strony

Serdecznie zapraszamy na webinar

„Analiza składu ciała metodą BIA w praktyce dietetyka”

CEL:
Celem szkolenia jest przybliżenie metod umożliwiających monitorowania zmian w składzie ciała, ze szczególnym uwzględnieniem metody elektrycznej bioimpedancji.

DLA KOGO:
Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i trenerów, oraz studentów kierunków związanych z naukami o żywieniu i kulturze fizycznej. Zarówno tych, którzy pracują z użyciem analizatorów składu ciała, w celu usystematyzowania i pogłębienia wiedzy z tego zakresu. Jak również dla osób, które rozważają czy jest to narzędzie, które może być przydatne w ich praktyce.

OGÓLNY PLAN SZKOLENIA:
– Rys historyczny.
– Podział i rodzaje metod analizy składu ciała.
– Zasada działania elektrycznej bioimpedancji.
– Wybór analizatora w praktyce.
– Standaryzacja pomiarów BIA (przygotowanie analizatora, przygotowanie pacjenta do badania, przebieg badania, przeciwwskazania).
– Studium przypadków.
– Odpowiedzi na pytania słuchaczy.

KOSZT I ZAPISY:
Koszt uczestnictwa wynosi 75zł (+ 20zł dla osób zainteresowanych certyfikatem)
Aby zapisać się na szkolenie należy wysłać e-mail na: panisuperson@gmail.com zawierający:
– nazwę szkolenia,
– imię i nazwisko,
– opcjonalnie adres do wysyłki certyfikatu
W odpowiedzi na zgłoszenia zostanie wysłany @ z danymi do płatności, a po zaksięgowaniu
wpłaty link z dostępem.
Na ten sam adres @ proszę kierować ewentualne pytania.

Serdecznie zapraszam
Magdalena Superson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powrót na górę strony

TERMIN: 21.11.2019 godz. 19:00
Serdecznie zapraszamy na webinar

„Parametry diagnostyczne sportowca w gabinecie dietetyka”

CEL:
Celem szkolenia jest przybliżenie podstawowych parametrów badań laboratoryjnych
przydatnych w codziennej pracy dietetyka ze sportowcami i osobami aktywnymi fizycznie.

DLA KOGO:
Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i studentów kierunków związanych z
żywieniem człowieka.

OGÓLNY PLAN SZKOLENIA:
1) Wpływ wysiłku fizycznego na morfologię krwi obwodowej.
2) Równowaga kwasowo-zasadowa.
4) Markery kardiologiczne
4) Biochemiczne wskaźniki przetrenowania.
5) Wpływ suplementacji na wyniki badań laboratoryjnych.
6) Testy wydolnościowe.
7) Odpowiedzi na pytana uczestników.

KOSZT I ZAPISY:
Koszt uczestnictwa wynosi 75zł (+ 20zł dla osób zainteresowanych certyfikatem)
Aby zapisać się na szkolenie należy wysłać e-mail na: panisuperson@gmail.com zawierający:
– nazwę szkolenia,
– imię i nazwisko,
– opcjonalnie adres do wysyłki certyfikatu
W odpowiedzi na zgłoszenia zostanie wysłany @ z danymi do płatności, a po zaksięgowaniu
wpłaty link z dostępem.
Na ten sam adres @ proszę kierować ewentualne pytania.

Serdecznie zapraszamy
Magdalena Superson i Nadia Szczepaniak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powrót na górę strony
TERMIN: 26.03.2020 godz. 19:00

Serdecznie zapraszamy na webinar

„Deficyt energetyczny a etyka zawodu i skuteczność dietetyka.”

CEL:
Celem szkolenia usystematyzowanie metod wyliczania deficytu energetycznego, aby działać etycznie a jednocześnie skutecznie.

DLA KOGO:
Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i studentów tego kierunku.

PROWADZĄCY:
Magdalena Superson

PRZYBLIŻONY PLAN SZKOLENIA:
Część teoretyczna:
– Etyka w zawodzie dietetyka.
– Czynniki wpływające na problemy w obliczeniu podstawowej i całkowitej przemiany materii.
– Przyczyny braku efektów diety redukcyjnej.
Część praktyczna:
Studium przypadku, umówię 3 przypadki różnego typu pacjentów i różne metody ich prowadzenia.

UWAGA: Każdy z uczestników szkolenia, otrzyma przed szkoleniem opis przypadków, aby mógł się z nimi zapoznać, w razie potrzeb opracować własną koncepcję pracy z pacjentem, co będzie podczas szkolenia polem do dyskusji i wymiany doświadczeń.
Z UWAGI NA CHARAKTER SZKOLENIA ILOŚĆ MIEJSC JEST OGRANICZONA!

WEBINAR BĘDZIE NAGRYWANY I UCZESTNICY UZYSKAJĄ DO NIEGO DOSTĘP NA MINIMUM 14 DNI.

KOSZT:
Koszt uczestnictwa wynosi 65zł (+ dla zainteresowanych 20zł koszt certyfikatu).

ZAPISY:
Aby zapisać się na szkolenie należy wysłać e-mail na: panisuperson@gmail.com lub wiadomość prv na stronie Dietetyka przy lampce wina zawierające:
– nazwę szkolenia,
– imię i nazwisko,
– telefon kontaktowy (nie spamuję smsami, czasami się przydaje, aby szybko rozwiązać problem techniczny ;),
– adres @,
– zawód: dietetyk/trener/inne
W odpowiedzi na zgłoszenia zostanie wysłany @ z danymi do płatności, a po zaksięgowaniu wpłaty link do logowania.

Serdecznie zapraszam
Magdalena Superson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powrót na górę strony

TERMIN: 2.04.2020 godz. 19:00

Serdecznie zapraszamy na webinar

„Analiza składu ciała metodą BIA – case study”

CEL:
Celem szkolenia jest omówienie wyników analizy składu ciała u różnych typów pacjentów.

DLA KOGO:
Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i trenerów, oraz studentów kierunków związanych z żywieniem człowieka, naukami o zdrowiu i kulturze fizycznej posiadających już podstawową wiedzę z zakresu analizy składu ciała metodą BIA.

PROWADZĄCY:
Magdalena Superson

PRZYBLIŻONY PLAN SZKOLENIA:1
Studium przypadku, umówię 5 analiz składu składu ciała pacjentów o różnych typach sylwetki, zwracając szczególną uwagą na:
sposób wyjściowej oceny analizy składu ciała oraz czynniki, na które szczególnie należy zwrócić uwagę podczas pierwszej analizy oraz podczas analiz kontrolnych.

WEBINAR BĘDZIE NAGRYWANY I BĘDZIE DO NIEGO DOSTĘP MINIMUM 14 DNI.

KOSZT:
Koszt uczestnictwa wynosi 65zł (+ dla zainteresowanych 20zł koszt certyfikatu).

ZAPISY:
Aby zapisać się na szkolenie należy wysłać e-mail na: panisuperson@gmail.com lub wiadomość prv na stronie Dietetyka przy lampce wina zawierające:
– nazwę szkolenia,
– imię i nazwisko,
– telefon kontaktowy (nie spamuję smsami, czasami się przydaje, aby szybko rozwiązać problem techniczny ;),
– adres @,
– zawód: dietetyk/trener/inne
W odpowiedzi na zgłoszenia zostanie wysłany @ z danymi do płatności, a po zaksięgowaniu wpłaty link do logowania.

Serdecznie zapraszam
Magdalena Superson

 

 

 

 

 

 

Powrót na górę strony

Serdecznie zapraszamy na webinar

„Praktyczna diagnostyka w chorobach żołądkowo-jelitowych vol 2.0”

CEL:
1) Przybliżenie podstawowych badań diagnostycznych w przypadku chorób żołądkowo jelitowych.
2) Omówienie metod postępowania dietetycznego, zwłaszcza, kiedy dolegliwością pokarmowym towarzyszy inna jednostka chorobowa wymagająca stosowania odmiennych zaleceń żywieniowych.

DLA KOGO:
Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków i studentów kierunków związanych z żywieniem człowieka.

OGÓLNY PLAN SZKOLENIA:
Plan części diagnostycznej:
1. Diagnostyka laboratoryjna zakażenia H.pylori
-metody inwazyjne oraz nieinwazyjne
-omówienie czułości i specyficzności metod
2. Diagnostyka laboratoryjna nieswoistych zapaleń przewodu pokarmowego – WZJG i choroba L-C
-biomarkery związane z typem NZJ
-biomarkery związane z aktywnością NZJ
-biomarkery związane z metabolizmem leków oraz zwiazane z transformacją nowotworową
3. Diagnostyka laboratoryjna SIBO
-czynniki ryzyka SIBO
-ograniczenia diagnostyki
-nowe metody diagnostyczne SIBO
Plan części dietetycznej:
1) Pacjent z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi – od czego zacząć?
2) Hierarchizacja wdrażania wytycznych żywieniowych przy współistniejących kilku jednostkach chorobowych (m.in. problemy z gospodarką węglowodanową i dolegliwości żołądkowo-jelitowe).

KOSZT I ZAPISY:
Koszt uczestnictwa wynosi 75zł (+ 20zł dla osób zainteresowanych certyfikatem)
Aby zapisać się na szkolenie należy wysłać e-mail na: panisuperson@gmail.com zawierający:
– nazwę szkolenia,
– imię i nazwisko,
– opcjonalnie adres do wysyłki certyfikatu
W odpowiedzi na zgłoszenia zostanie wysłany @ z danymi do płatności, a po zaksięgowaniu
wpłaty link z dostępem.
Na ten sam adres @ proszę kierować ewentualne pytania.

Serdecznie zapraszamy
Magdalena Superson i Nadia Szczepaniak